Η Πατινάδα του Γάμου

πατιναδα γαμου

Πατινάδα του γάμου

Η ΠΑΤΙΝΑΔΑ ή αλλιώς το ΝΥΦΙΑΤΙΚΟ, αποτελεί έναν οργανικό σκοπό που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το θεσμό του ελληνικού γάμου. Ανά την Ελληνική επικράτεια συναντάμε διάφορες παραλλαγές του. Πατινάδες έχουν καταγραφεί ήδη από το 1900 από τον Γάλλο ερευνητή μουσικολόγο Hurbert Pernot. Όταν δεν πρόκειται για οργανικό σκοπό χαρακτηριστικοί είναι κάποιοι στίχοι του που με μικρή διαφορά τους βρίσκουμε σε γαμήλιες πατινάδες σε όλη την Ελλάδα.

Ο γάμος στη Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν το σπουδαιότερο γεγονός στη ζωή του ζευγαριού. Γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια  και όλο το οικογενειακό αλλά και κοινωνικό περιβάλλον παίρνει μέρος σε αυτή τη διαδικασία. Τα παλαιότερα χρόνια, άλλα σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σήμερα, τα δρώμενά του και τα γλέντια, γίνονταν στα σπίτια των νεονύμφων. Ο γάμος διαρκούσε μία εβδομάδα και συνοδεύονταν από παραδοσιακά ήθη και έθιμα, με βαθιές ρίζες στο πέρασμα του χρόνου.

Το πιο χαρακτηριστικό τραγούδι του γάμου είναι η “Πατινάδα του Γάμου”. Πρόκειται για  ένα παραδοσιακό  τραγούδι με μελωδία που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Παίζονταν είτε από τα όργανα (μουσικούς), είτε τραγουδιστά την ώρα που ξεκινούσε η νύφη από το σπίτι της για την εκκλησία. Μπροστά πήγαιναν τα όργανα παίζοντας  την πατινάδα ενώ όλοι οι άλλοι  ακολουθούσαν πεζοί χορεύοντας μέχρι την εκκλησία .

Μετά τα στέφανα γίνονταν ένα σύντομο γλέντι  στο προαύλιο της εκκλησίας όπου χόρευαν οι στενοί συγγενείς του γαμπρού και της νύφης. Στη συνέχεια όλοι οι καλεσμένοι  ξεκινούσαν για το σπίτι του γαμπρού, όπου θα συνεχίζονταν  το γλέντι μέχρι το πρωΐ της Δευτέρας. Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής από την εκκλησία μέχρι το σπίτι του γαμπρού, τα όργανα έπαιζαν την Πατινάδα και οι καλεσμένοι χόρευαν.

Στις μέρες μας την Πατινάδα του Γάμου  την ακούμε  πολύ σπάνια. Το γλέντι γίνεται πια  σε κάποιο κέντρο διασκέδασης και δυστυχώς με το πέρασμα του χρόνου ξεχάστηκαν πολλά από τα δρώμενα.

Τα Κλάματα

Ο σκοπός «Κλάματα» προέρχεται από την περιοχή της Πρέβεζας. Ακουγόταν ως γαμήλια πατινάδα, όταν η νύφη αποχαιρετούσε την οικογένειά της. Η σύλληψη και η σύνθεση, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ανήκουν στον εξαιρετικό Νίκο Τζάρα. Η πρώτη εγγεγραμμένη ηχογράφηση είναι πιθανότατα του περίφημου κλαριντζή Νίκου Καρακώστα. Χαρακτηριστική γαμήλια πατινάδα σε τετράσημο οργανικό σκοπό, που η ονομασία της παραπέμπει στις συγκινητικές στιγμές του αποχωρισμού της νύφης.

Τα Κλάματα(Σταύρος Παναγιωτόπουλος)

photo Κυριακή

Απάντηση